Wat is de Bijbel?


Niet zomaar een boek

 

Jarenlang hebben uitgevers dikke zwarte Bijbels uitgegeven.  Misschien is dat wel de reden dat de Bijbel een imago heeft van een oud en saai boek. Toch is de Bijbel veel meer dan zomaar een boek. 

Tegenwoordig kan je Bijbels kopen met kleurige en vrolijke omslagen, maar ook nog steeds in het deftige zwart. Het maakt niet uit hoe de buitenkant eruit ziet, maar het gaat om wat erin staat. Misschien denk je dat een Bijbel een mysterieus en moeilijk boek is, maar iedereen kan de Bijbel lezen. Toch is de bijbel geen gewoon boek, maar het Woord van God. Als je de Bijbel leest gaat de wereld van God voor je open. Je ontdekt in deze wereld wie God is, wat Hij van plan is met de wereld en wat deze God met jou te maken heeft.

 

Waar komt de Bijbel vandaan?

David en Goliath. Dit verhaal staat in de Bijbel in het boek I Samuel 17
David en Goliath. Dit verhaal staat in de Bijbel in het boek I Samuel 17

De Bijbel is een oud boek uit een andere tijd en een andere cultuur. Om de Bijbel goed te kunnen begrijpen moet je van te voren een aantal dingen weten:

 

De Bijbel is eigenlijk niet één boek, maar een verzameling van een flink aantal boeken bij elkaar! Het woord ‘bijbel’, komt van het Griekse ‘ biblija ‘, wat ‘ boeken ‘ of ‘ bibliotheek ‘ betekent. De boeken zijn geschreven door verschillende soorten mensen, namelijk koningen, profeten, geleerden en hele gewone mensen. In de boeken vind je verschillende soorten teksten, namelijk geschiedenis, levensbeschrijvingen, wetten en poëzie…

De verschillende boeken in de Bijbel zijn niet in één keer achter elkaar geschreven, maar over een periode van minstens 1000 jaar. De teksten zijn dus in verschillende tijden geschreven.

Doordat de boeken in verschillende periodes geschreven zijn, kom je er allerlei verschillende oude culturen in tegen. Zo kun je lezen over Egypte, Assyrië, de Perzen,  het Griekse rijk van Alexander de Grote, het Romeinse rijk van keizer Augustus.

Ingewikkeld?

 

Elk Bijbelboek laat een stukje van Gods plan met de wereld, de geschiedenis en individuele mensen zien. Als je de Bijbel leest zul je merken dat die oude teksten uit andere culturen jou ook echt iets te zeggen hebben!

Twee delen

De Bijbel bestaat uit twee delen. Het Oude Testament beschrijft een periode van meer dan 3000 (!) jaar.  Het Nieuwe Testament beschrijft een periode van nog geen 100 jaar. In het Oude Testament kun je lezen dat God belooft dat er een redder (Messias) zal komen, die een einde zal maken aan de ellende van de mensen. In het Nieuwe Testament gaat het over de Messias die gekomen is: Jezus Christus, de verlosser die werd beloofd.

 

Het woord “testament” betekent “verbond“, een afspraak tussen God en mensen. We maken onderscheid tussen het Oude en het Nieuwe Testament omdat er met de komst van Jezus veel veranderd is: God gaat nu op een andere manier met ons om. Toch betekent dat niet dat het Oude Testament ‘ oud nieuws ‘ is. De Bijbel is een eenheid, als je de boodschap van het Oude Testament kent helpt dat om het Nieuwe Testament beter te begrijpen.

 

God wil door de Bijbel heen zijn plan en liefde voor mensen duidelijk maken. Daarom wordt de Bijbel ook wel eens “heilige schrift” genoemd – het is niet zomaar een boek… het is Gods Woord voor ons.

Wil je ook een Bijbel?

Ben je nieuwsgierig geworden naar dat Boek? Wil je er ook een? Kinderen die regelmatig bij de BijbelClub komen krijgen van de BijbelClub een echte Bijbel!

Bijbelclub-Doetinchem is een website met informatie voor basisschoolkinderen en tieners in Doetinchem. De activiteiten op de BijbelClub, de VakantieBijbelClub en de TienerClub worden georganiseerd vanuit de Gereformeerde Gemeente Doetinchem.


buro teckel

 

Deze website is gebouwd door: